top of page

Artikel i Ystads Allehanda

1 oktober 2021

YA 2021-10-01.png

Lasarettstomten. Nya turer – inget avtal påskrivet

Turerna kring bygget av seniorlägenheter och vård- och omsorgsboende på gamla lasarettsområdet i Simrishamn har tagit ännu en vändning.
Kommunen skulle kunna drabbas av en allvarlig ekonomisk smäll vid eventuella översvämningsskador i det låglänta området, säger samhällsplaneringsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson:
– Vi måste klara ut detta innan något avtal skrivs på. Så ärendet har återremitterats till senare i höst.

SIMRISHAMN Inför mötet i samhällsplaneringsnämnden under torsdagen tydde det mesta på att politikerna i enighet skulle gå vidare med det markanvisningsavtal man tidigare beslutat om, med företaget Sveafastigheter AB.
Företaget fick i vintras positivt planbesked för en ändring av detaljplanen, för att kunna förverkliga sitt projekt med trygghetslägenheter och vård- och omsorgsboende på det som idag är parkmark nära Tommarpsåns utlopp. Där vill man som YA berättat bygga totalt cirka 80 seniorlägenheter och ett vård- och omsorgsboende med cirka 60 platser.
Men under arbetet med att ta fram ett färdigt avtal, så har några frågetecken dykt upp. Bland annat har socialnämnden gjort klart att Simrishamns kommun inte har något behov av att köpa in sig på några vårdplatser i boendet, som är tänkt att drivas av företaget Silverlife. Simrishamn har sedan flera år tillbaka överskott på platser inom äldrevården.
Det finns dock inget som hindrar företaget att starta och driva ett boende i egen regi, och på egen ekonomisk risk.
Platsen för projektet är också genom sitt läge, intill ån och bara någon eller några meter över havsnivå, komplicerad att ändra detaljplan för och få bygga på. Detta eftersom det kan behövas omfattande höjningar av marknivån för att komma över de tre meter över havet som numera gäller som lägstanivå för bostäder.
Av ett veckobrev från samhällsplaneringsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson (C) till andra allianspolitiker, som YA tagit del av, framgår att ordföranden ändå räknade med enigt beslut om att teckna avtal med Sveafastigheter fram till alldeles nyligen.
Men i sista stund upptäcktes ytterligare en komplikation. Länsstyrelsens gällande riktlinjer om dagvattenhantering, byggande på låglänt mark och vad som ska vara allmän platsmark kan nämligen innebära stora framtida risker. Så som reglerna ser ut kan kommunen bli ansvarig i händelse av översvämningar – något som skulle kunna bli mycket dyrt, berättar Carl-Göran Svensson för YA.
När väl nämnden träffades på torsdagsförmiddagen valde han att yrka på en återremiss till förvaltningen, för att man ska se om Sveafastigheter kan tänkas vara beredda att ta över det ansvaret, eller hur man ska lösa situationen.
– Som vi ser det kan Simrishamns kommun inte ta den stora risk det kan innebära. Vi måste klara ut detta innan något avtal skrivs på. Så ärendet har återremitterats till senare i höst.
Nämnden var enig om återremissen. Lars Johansson (S), andre vice ordförande i nämnden, säger dock till YA att man är tveksam till möjligheten att avtala bort ett framtida ansvar när det gäller dagvattenhanteringen.
– Vi är skeptiska till om det är något som går att förhandla bort – och skeptiska till avtalet rent allmänt, säger han.
Det är långtifrån första gången som frågan om byggandet på gamla lasarettstomten leder till politiska turer.
Redan i mitten av 00-talet gick debattens vågor höga, både bland politiker och Simrishamnsbor, kring förslag att bygga i kvarteret Lasarettet – som utöver parkmark rymmer några vård- och förskolebyggnader.
Genom åren har det dels kommit protester från motståndare till exploateringen av området, på grund av omfattning och/eller höjd på de föreslagna byggnaderna, eller att man helt enkelt vill att parken ska fortsätta vara park.

bottom of page