top of page

Artikel i Ystads Allehanda

12 december 2022

YA 2022-12-28.png

Stadsarkitekt nobbar höghus

Att det ska byggas fler bostäder verkar alla vara eniga om. Simrishamnsbostäders vd har fört fram en idé om en signaturbyggnad på tolv våningar på Bruksområdet. Ett förslag som stadsarkitekten nobbar.
– Vi kan bättre, säger hon.

Bruksområdet kom till i början av 1970-talet. Mellan 1970 och 1974 byggdes Bruksområdets femton trevåningshus – tre hus kring fem olika gårdar. 2010 fick två husen ytterligare två plan. Nu står området inför en mycket större förändring och området ska förtätas med ett stort antal bostäder.
Hur utbyggnaden kommer att se ut är fortfarande under diskussion. Men Simrishamnsbostäders vd, Charlotte Wadström, har framfört hur det skulle kunna se ut.
– Här talar vi om ett punkthus som är tolv våningar högt, och har 44 lägenheter, sa hon till Ystads Allehanda tidigare i år.
I senaste Simrishamns senaste kommuninformation skriver Anna Eliasson, stadsarkitekt i Simrishamn, en text med rubriken ”Höga hus eller inte?”. Slutsatsen är att Simrishamn inte är en ”storstad som behöver fler höga hus”.
– Jag anser inte att ett signaturhus behövs på den platsen, och jag tror inte på fler höga hus i Simrishamn. Vi kan bättre!, säger hon till YA.
Anna Eliasson talar om Simrishamns identitet, men var är det när det gäller arkitektur?
– I stadsmiljön är det framför allt den välbevarade medeltida karaktären med prägel av sjöfart och fiske som är utgångspunkterna, med dess skala, detaljer och materialval, säger hon.
– Platsernas, landskapets och den befintliga bebyggelsens värde ska alltid uppmärksammas och utgöra en tydlig utgångspunkt inför föreslagna förändringar. Det är en del i vår arkitekturstrategi som ingår i det kommande Arkitektur- och kulturmiljöprogrammet.
Det talas även om kulturhistoriska värden och de hör ihop med den identitet som Anna Eliasson talar om när det gäller arkitektur.
– Ny bebyggelse ska förhålla sig till Simrishamns särart och befintliga skala så att just storskalighet och likformighet undviks. Småskalighet, kontraster och variation ska vara kännetecken för projekt i hela staden.
– När det gäller Bruksområdet finns det 3-5 våningshus där idag; ny bebyggelse och en förtätning av hela området skulle kunna knyta samman den skalan med den lägre bebyggelsen som finns i centrum.
Anna Eliasson påpekar att Bruksområdet är en viktig plats som en av ”portarna” in till centrum. Hon anser dock inte att det motiverar att bygga ett höghus där.
– Istället behöver vi förstärka hela denna delen av Bruksgatan och göra den mer stadsmässig, med fasader mot gatan, trädalléer och fler fina detaljer.
Utbyggnaden av Skansen området påbörjades för flera år sedan och byggnationerna fortgår nu som bäst. Här anser Anna Eliasson att man inte tagit hänsyn till de krav som borde ställas ”på ett nytt området som ansluter till en av Sveriges bäst bevarade stadskärnor”.
– Bostadshusen har en gestaltning som skulle kunna uppföras i vilket urbant storstadsområde eller förortsområde som helst, det vill säga de har ingenting gemensamt med Simrishamns identitet, bebyggelsestruktur eller kulturhistoriska värden, påpekar hon.
Roger Bing

bottom of page