top of page

Insändare i Ystads Allehanda

15 juli 2022

YA 2022-07-15.png

Pär Andersson: Höghus hör inte hemma i Simrishamn

Kommunägda Simrishamnsbostäder AB vill bygga ett tolv-vånings höghus på Bruksområdet nära stationen i Simrishamn. Det kallas en "signaturbyggnad”.

Dessa planer bryter tvärt mot stadens karaktär och skulle allvarligt skada den unika låga profilen som präglar vår stad.
Småskaligheten i byar, på landsbygden och i den 900-åriga staden Simrishamn är central. Att Österlen klarat sig så bra hittills från förfulning och att förvånansvärt få oproportionerliga och artfrämmande byggnader slagit ut det traditionella, har gett oss en boendemiljö att värna.
Simrishamn är ett gott exempel på långsiktig hållbarhet där man bevarat den historiska kulturmiljön och hushållat med resurser i vid bemärkelse. Detta måste genomsyra all framtida byggnation. Annars riskerar man att successivt montera ner helheten och harmonin i det som är kommunens särprägel och attraktionskraft. Höghus hör inte hemma i Simrishamn.
I kommunens förslag till arkitektur- och kulturmiljöprogram, med många insiktsfulla uttalanden, beskrivs karaktären av Simrishamns placering i landskapet så här: ”Landskapet är generellt flackt och bebyggelsen låg vilket gör att stadssiluetten är låg, men med kyrkan som landmärke. Sentida höga byggnader syns nu även förhållandevis vida från omgivande landskap och utifrån havet.” Den låga siluetten är en viktig del av det som präglar Simrishamn. Det som folk flyttar hit för och det som besökare tar intryck av.
Varför lägger då Simrishamnsbostäder ner icke obetydliga pengar på visioner och detaljplanearbete för ytterligare höghus? Visionen borde ha stoppats av bolagets styrelse. En vision på tolv våningar blir kanske i slutändan ett förslag på sex till åtta våningar, men även denna höjd blir tokig i förhållande till omgivningen i staden.
Omsorg om kommunens särprägel och attraktionskraft samt vad bolagets resurser används till borde prägla beslutsfattandet. Det måste väl finnas ett ägardirektiv som styr verksamheten så att den harmonierar med det som anses långsiktigt klokt för kommunens särprägel och karaktär?
Det är viktigt att framgent helt avstå från höga artfrämmande byggnader, såsom Jonebergsskrapan och de nybyggda alltför höga husen på Skansenområdet, för att bevara stadens miljö.
Kyrkan ska även i fortsättningen vara det tydliga landmärket – inte några höghus som sticker upp som pinnar i den låga, småskaliga bebyggelse som präglar staden och vår kommun.
Vem åker till Österlen för att titta på höghus? Det är verkligen inte Simrishamns ”signatur”!
Att bygga stort och fult är lätt – att bygga klokt är svårare.
Pär Andersson

bottom of page