top of page

Insändare i Ystads Allehanda

18 januari 2022

YA 2022-01-18.png

Trenden är att förstärka grönområden i städerna

Pär Andersson har i YA 13 januari i en övertygande och välskriven insändare (”Fel prioriterng att bygga höga hus i fina gamla lasarettsparken”) argumenterat mot bebyggelse i gamla lasarettsparken i Simrishamn. Jag instämmer och skulle vilja fylla på med ytterligare argument.

Som Pär Andersson antyder är den aktuella delen den ”gröna delen” av Simrishamn, den småskaliga och historiska.
Intrycket har en smula förtagits av pinnen som sticker upp från Joneberg, väl synlig som ett landmärke från nästan alla håll, men att det projektet kuppades igenom som ett historiskt misstag är inget skäl till att nu upprepa det.
Gamla lasarettsparken ligger nära havsytan idag. I de flesta städer, i Sverige är Kristianstad och Karlstad ett par exempel, undviker man så lågt liggande nybebyggelse och planerar utefter denna kunskap.
Det finns tekniska nödlösningar som flytande grundläggning eller skyddsvallar, men det lär knappast vara aktuellt i Simrishamn.
Det är idag en stark trend bland världens stadsplanerare att förstärka grönskan i städer, låt vara i större städer än Simrishamn. Det hänger samman med koldioxid-diskussionen men också med bladverks partikelrenande effekt, biologisk mångfald och en växande insikt om att människan mår bra av växtlighet.
Ett tillskott på över hundra lägenheter kommer att alstra trafik och att tillfart sker norrifrån känns som det enda alternativet.
Simrishamns norra infart är på upphällningen och korsningen vid Iskällarbacken är redan lite rörig emellanåt. Trafiken dras dessutom ner där många människor rör sig till fots och cykel.
Det finns andra områden som bättre lämpar sig för storskalig bebyggelse och det menar jag att Skansenområdet är ett bra exempel på. Den industriella traditionen tillåter större byggnadsvolymer, området är lätt tillgängligt både från centrum till fots som söderifrån med bil eller buss. Vill man skapa ett eget litet Västra Hamnen tycker jag att man skall snegla åt det hållet.
Slutligen vill jag instämma i att det i alla dokument från kommunen talas det om varsamhet och anpassning till den lokala bebyggelsen och dess karaktär.
Som yrkesverksam arkitekt tycker jag mig med viss sorg kunna ana att det används olika måttstockar inom politik och förvaltning beroende vem som agerar byggherre. Detta borde man om inte annat av demokratiska skäl vara mycket vaksam mot.
Göran Söderberg,
arkitekt, Simrishamn

bottom of page